Garaż blaszany na OII i coś więcej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zawadi
    Classic
    • 2008
    • 37

Ciekawa sprawa, dojeżdżam do skrzyżowania, hamuje silnikiem, obroty spadają do 1500obr/min, wduszam sprzęgło lub wrzucam luz bez różnicy. Chwilowe spalanie wzrasta im wolniej jadę, jak wyhamowuje do 0 nieraz pokazuje 8l/100km, zatrzymam się wskakuje 0,4-0,8l zależy czy rozgrzany czy nie... Ciekawe czy on naprawdę tyle pali czy komputer wariuje?
    OCTAVIA TOUR ICE 1,9 TDI 90KM
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zapadła decyzja o garażu, i zaczynam się rozglądać za czymś konkretnym. Najlepiej żeby był otynkowany, dwuspadowy, i zmieściło się trochę gratów z podwórka.
    Może macie jakieś ciekawe propozycje, uwagi techniczne i nie tylko to chętnie zapraszam do dyskusji.
    Od razu mówię że murowany odpada ze względu na wysoki podatek od takiej przyjemności w mojej dzielnicy :lol:

Komentarz

• obrus
      Elegance
      • 2011
      • 783
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zwróć uwagę na staranne omalowanie antykorozyjne konstrukcji garażu, nawet sam później popraw, zanim ewentualnie ocieplisz. Dobry zamek w sensie niezamarzający w zimie. Jeżeli po drzwiach miałby zacinać deszcz - dodatkowa osłona na zamek/kłódkę. Strop izolowany - na blasze skrapla się woda która później kapie na samochód. Dach przymocuj do ramy czymś odpowiednim - nie zwykłymi nitami (jak u mnie), gdyż przedostaje się woda i profile korodują od wewnątrz.
      Doprowadź prąd, zrób okienko, ewentualnie kanał.
      Ja mam zwykły blaszak 2,5/5m z drzwiami otwieranymi na boki i poza tym, że w zimie każda kłódka zamarza - jestem zadowolony.

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

myślałem nad czymś takim http://www.garazebramy.pl/index.php?...d=49&Itemid=55 model SIGMA

Blisko jeszcze mam np w Cieszynie, ale cena trochę zaporowa bo na dwa samochody kiedyś obliczyli mi najtańszą opcje na 15300 a taki super 16700

Komentarz

• obrus
          Elegance
          • 2011
          • 783
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

No tak, ja pisałem o garażu, który kosztuje o 1 zero mniej...

Komentarz

• maxpaynemm
            RS
            • 2008
            • 1764
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

abstinent, o ile sie nie mylę to jesli garaż nie ma "fundamentów" to nie musisz za niego płacic podatków ani mieć żadnych pozwoleń. Nad szczegułami nie bede sie rozwodzil bo ich za dobrze nie znam. Natomiast ja tez tak jak kolega obrus tez mam blaszaka i jedyne co moge mu zarzucic to to że się woda skrapla na dachu i kapie na auto. Ty natomiast w tytule postu piszesz o blaszaku a w poście już o garażu tynkowanym... a to faktycznie jedno zero więcej od blaszaka :roll:
            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Cały czas mam na myśl BLASZAKA ale otynkowanego
              Dzisiaj byłem w Cieszynie obejrzeć na żywo i całkiem nieźle to wygląda, 4mx7m około 11tyś, zależy jakie dodatki typu okno i małe drzwi, więcej pigmentu na tynk itp więc cena trochę zaporowa
              Widać, że konstrukcja jest przystosowana na nasze warunki atmosferyczne.
              Minusem były płytkie pionowe załamania tynku widoczne pod mocnym słońcem w miejscach zagięć blachy czyli co ok 30cm co widać na ostatnim zdjęciu

Dzwoniłem też do urzędu miasta i podatek za murowany ok 250zł na rok od takiego co by samochód się zmieścił i jakaś łopata z ogródka :shock:

Muszę obliczyć ile by kosztował murowany z pozwoleniami, projektem na gotowo

Komentarz

• ooooo5o
                Ambiente
                • 2010
                • 163

Jak dla mnie wygląda całkiem konkretnie. Jak wysoki jest podatek ??

Jeśli możesz to podaj tak dla porównania.
                Szkoda
                SPRZEDAM KIESZEŃ POD RADIO NP. MELODY, BLUES DO 02

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Na blaszaka nic nie potrzeba, żadnych pozwoleń, projektów, ewentualnie można tylko zgłosić w urzędzie że będzie stało, ale nie używać słowa "garaż" tylko pomieszczenie gospodarcze :lol:
                  Natomiast na zwykły to pozwolenie, projekt, raz w roku podatek ok 250zł(za wyjątkiem tego roku w którym jest zbudowany) tylko pewnie za chwilę podniosą w górę bo prezydent za tym jest ale jakoś radni jeszcze blokują

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez abstinent
                    Na blaszaka nic nie potrzeba, żadnych pozwoleń, projektów, ewentualnie można tylko zgłosić w urzędzie że będzie stało
                    abstinent, tutaj tu_1 i tutaj tu_2 masz trochę na temat pozwoleń i chyba nie do końca jest tak, że ich nie potrzeba...

Gdzieś tam m.in. Viniu pisze, że: Bez pozwolenia można lokalizować obiekty budowlane (w tym równiez i garaże) nietrwale z gruntem, ale tylko w przypadku, gdy nie będą stały dłużej niż 120dni (art. 29 ust. 1 pkt 12 prawa budowlanego). Po tym okresie garaż musi być usunięty. Jeśli więc ma stać dłużej niż 120 dni, to jest traktowany jako obiekt trwały, a tym samym wymaga pozwolenia na budowę
                    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

smer, nawet w urzędzie mówią że nie trzeba, natomiast jak byłem oglądać ten garaż to powiedział właśnie że teoretycznie pół roku może stać, ale i na to jest sposób
                      Wystarczy przesunąć kotwy czy coś w tym stylu tak o dwa centymetry w jedną stronę i gotowe, za pół roku to samo ale w drugą stronę

Komentarz

• 4x4BKF
                        L&K
                        • 2010
                        • 1279

Jeszcze w kwestii podatków. Wspomniałeś że od garażu murowanego płaciłbyś ok. 250zł/rocznie. Jeśli postawisz blaszak nietrwale związany z gruntem i będzie on stać ponad 120dni - wymagane jest pozwolenie, a skoro jest wydane na coś pozwolenie to trzeba od tego płacić podatek.
                        Tyle że już nie wspomniane 250zł - pochodna powierzchni zabudowy, ale 2% wartości budowli. Czyli za najtańszy blaszak za 1500pln - wyjdzie 30zł. a za jakąś lux budowlę może być i 400zł.
                        4x4

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

4x4BKF, no właśnie że nie trzeba żadnych pozwoleń(informacja z wydziału w UM), można ale nie trzeba zgłaszać w wydziale arch. że się stawia, i nie używać słowa GARAŻ
                          Podatek od metra za murowany to 7.88 jak dobrze pamiętam

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8033
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

można ale nie trzeba zgłaszać w wydziale arch. że się stawia, i nie używać słowa GARAŻ
                            Nie można, tylko należy zgłosić jako budynek gospodarczy nie połączony trwale z gruntem. Czyli robisz płytę betonową i kotwisz do niego budynek. Jeżeli masz gospodarstwo rolne to możesz 35m2 jeżeli nie to chyba 25m2. Nie zgłaszasz budynków gospodarczych postawionych tymczasowo czyli na okres chyba miesiąca.
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja powtarzam to co usłyszałem u źródła czyli w urzędzie miasta

Jakieś konkrety by się przydały, jak na razie nic fajnego nie mogę znaleźć, a jak jest to wpiz... kasy :lol:

Komentarz

• tomikt
                                Rider
                                • 2007
                                • 391

abstinent,
                                wciskają ci jakieś kity
                                przesuwanie kotew o 3 cm nic nie da - drzymała już spalił ten patent.
                                Nie rozumiem też różnicy miedzy stalową a betonową konstrukcją w opodatkowaniu. Chyba trafiłeś na stażystkę w UM. Zresztą wszystkie informacje na telefon musisz traktować jako niepoważne. U mnie w pracy często się zdarza że informacje z UM telefoniczne nijak się mają do pism ( "A wie Pan, musiałam iść do szefa i mi zmienił ...")

Kod:
                                Czyli robisz płytę betonową i kotwisz do niego budynek.
                                Bzdura - właśnie na tą płytę potrzebujesz pozwolenia

a sprawdzałeś to??

ech...
                                TomikT

Komentarz

• smer
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2021
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez tomikt
                                  abstinent,
                                  wciskają ci jakieś kity (...) Chyba trafiłeś na stażystkę w UM
                                  Też tak uważam. Już niejeden poszedł z torbami, bo jakaś pani w urzędzie skarbowym udzieliła mu informacji... a potem przyszli panowie w czarnych garniturach i nalepili plomby komornicze...
                                  Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• tomikt
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 391

smer,
                                    ja to jestem tak skonstruowany , ze nie rozumiem porad ustnych
                                    dlatego infolinie nie dla mnie, ja muszę mieć napisane i spokojnie przeczytać - szczególnie w sprawach na których się słabo znam
                                    ech...
                                    TomikT

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie rozumiem też różnicy miedzy stalową a betonową konstrukcją w opodatkowaniu.
                                      Różnica jest taka że stalowa konstrukcja NIE JEST PRZYWIĄZANA DO GRUNTU NA STAŁE :lol: i nie ma od tego podatku

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

W czym problem, jezeli dom masz odebrany to kto ci przyjdzie na działkę sprawdzić jak masz w papierach, chyba że z sąsiadmi zle żyjesz to możesz sie obawiać kontroli :szeroki_usmiech
                                        Ja też będe stawiał garaż ale w papierach mam pomieszczenie gospodarcze i się specialnie nie przejmuje :wink:
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piramida, sąsiadami, innymi rzeczami się nie przejmuje
                                          Nie mogę znaleźć nic fajnego w dobrej cenie, i waham się jeszcze pomiędzy blaszakiem a murowanym, muszę policzyć co wyjdzie lepiej
                                          Myślałem że ktoś z forumowiczów stawiał coś podobnego i zna jakąś porządną firmę w normalnej cenie :lol:

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

piramida, sąsiadami, innymi rzeczami się nie przejmuje
                                            Nie mogę znaleźć nic fajnego w dobrej cenie, i waham się jeszcze pomiędzy blaszakiem a murowanym, muszę policzyć co wyjdzie lepiej
                                            Myślałem że ktoś z forumowiczów stawiał coś podobnego i zna jakąś porządną firmę w normalnej cenie :lol:
                                            ja też będe raczej gotowca stawiał bo nie chce mi sie bawić z pustakami :szeroki_usmiech na allegro jest trochę różnych ofert, w jakiej cenie chcesz się zmieścić z postawieniem garażu?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomikt
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 391

abstinent,
                                              rozumiem ze stoi na glinie?
                                              i jak przyjdzie wiatr to odleci?
                                              to jest dosyć naiwne omijanie prawa - każdy wie że to garaż na stałe - i tyle.
                                              tylko ze miasto moze to mieć w nosie i nie sprawdzać dokładnie.
                                              z resztą idąc tym tropem możesz nie mocować w gruncie betonowego garażu .
                                              tylko te 120 dni ...
                                              pozdrawiam
                                              ech...
                                              TomikT

Komentarz

• abstinent
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4842
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tomikt, co stoi :?:
                                                na jakiej glinie :shock: :?:

piramida, myślę że do ok 7tyś

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

abstinent,
                                                  rozumiem ze stoi na glinie?
                                                  i jak przyjdzie wiatr to odleci?
                                                  to jest dosyć naiwne omijanie prawa - każdy wie że to garaż na stałe - i tyle.
                                                  tylko ze miasto moze to mieć w nosie i nie sprawdzać dokładnie.
                                                  z resztą idąc tym tropem możesz nie mocować w gruncie betonowego garażu .
                                                  tylko te 120 dni ...
                                                  pozdrawiam
                                                  U nas w dzielnicy gość kiedyś nie dostał pozwolenia na budowę domu bo w parku czy coś tam i wiecie co wykombinował? Postawił dom na drewnianych palach i olał urzędasów
                                                  Więc może by tak garaż na palach postawić? :wink:

Komentarz

Pracuję...